Over ons

Over De Haven van Huizen
Restaurant De Haven van Huizen is gevestigd in een oude visrokerij, de plaats waar vroeger verse Zuiderzeeharing veranderde in goudglanzende bokking. Er waren in Huizen ooit zeventien van deze rokerijen, die “hangen” werden genoemd.Een “hangen” bestond uit een voorgebouw, een rookgebouw, een opslaggebouw en een vierde gebouw waarin de mandenmakerij was ondergebracht.

Geschiedenis
In de Haven van Huizenwerd door mannen, vrouwen en kinderen dag en nacht in ploegendiensten gewerkt – zes dagen achtereen. De ‘spiesters’ werden in het haringseizoen bij nacht en ontij opgetrommeld wanneer er een haringschuit de Huizer haven binnenliep. In het voorgebouw van de oude visrokerij werd de haring schoongemaakt en gezouten in grote rechthoekige kuipen. Dit werk werd meestal gedaan door vrouwen en kinderen. De haring werd daarna aan een houten stok geregen. Het roken van de haring tot bokking gebeurde in de ‘hangen’. In het opslaggedeelte achter de rookhangen werd de bokking van de spieten gehaald en verpakt in manden of kistjes, waarna het verhandeld werd. Het werk in de visrokerij was zwaar en het loon was laag. Het gebouw was koud en tochtig, wat natuurlijk wel goed was voor de afvoer van de rook, maar niet voor de gezondheid van het personeel. Veel spiesters kregen op latere leeftijd reuma handen door het verwerken, zouten en spietsen van de koude natte haring.