reserveren
+3135 – 524 03 69 +3135 – 524 03 69    |    Navigatie:

Culinair wildseizoen

Culinair wildseizoen

Culinair wildseizoen

 

Nog heel even kun je van ons wildmenu genieten! Ga jij voor een duo van hert of voor de wild zwijn burger?

 

Wild is het hele jaar door verkrijgbaar, alleen niet elk soort tegelijk. Daarnaast is het jagen op kleinwild, zoals haas en fazant, maar een korte tijd toegestaan. Gefokt wild is het jaar rond verkrijgbaar, maar het belangrijkste verschil is dat de smaak hiervan veel subtieler is. Het karakteristieke ontbreekt. En daarom is het nú genieten geblazen.

 

Het culinaire wildseizoen duurt bij ons tot eind januari.

 

Driessen Food levert tijdens het culinair wildseizoen de beste kwaliteit vlees, zoals zwijn en fazant. Soms ook nog uit de regio, voornamelijk eend, ree en gans. Wild is met recht het meest ultieme stukje natuurlijk scharrelvlees te noemen en is dus vaak duurzaam. Een deel van hun assortiment komt uit bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en legt dus wel een lange afstand af, maar daar staat tegenover dat de jacht bijdraagt aan evenwicht in de natuurgebieden, doordat de jager de populatie van diersoorten beheert en wildschade voorkomt.

 

Werkzaam bij Driessen Food is jager Michiel. Vanuit zijn jachtkamer vertelt hij ons hoe hij in zijn eigen gebieden rondom Utrecht en de Flevopolder jaagt op kleinwild. In het voorjaar doet hij veel meer aan beheer en jaagt hij op ganzen en duiven. Michiel is in zijn veld achter het huis het hele jaar vooral druk bezig met schadelijk wild, zoals vossen, die anders alle jonge of broedende vogels zouden opeten. Of kraaien die lammeren aanvallen. Dit zijn een soort concurrenten van de jager, omdat ze veel hazen en fazanten opeten, maar ook weidevogels. Het veld is een aangewezen weidevogelgebied, dus kieviten, gruttos, moeten beschermd worden. Achter de vossen en kraaien aan, daar moet je ook echt een beetje je best voor doen. Dat zijn hele slimme beesten – je moet als jager slimmer zijn.

 

Tijdens de jacht voelt hij zich verbonden met de natuur. Maar het fijnst vindt hij het sociale aspect. Overdag samen door het bos en ’s avonds samen eten en aan de borrel. Hij leerde als jonge jongen hoe hij bedachtzaam en duurzaam kon jagen van zijn vader en het hazenpeper recept van zijn moeder is nog steeds het allerbest.

 

Wil jij ook na januari nog genieten van wild? Michiel deelt het hazenpeper recept met je!

 

Recept hazenpeper

 

Voor 4 personen

1 heel haas – voor de peper gebruiken wij de achterbouten en de schouders, de rugfilet apart houden.

 Verdere benodigdheden 

 • spekblokjes 250 gram
 • 3 middelgrote rode uien (in blokjes)
 • 1 winterpeen (in blokjes)
 • bloem
 • Provençaalse kruiden
 • 2 laurierblaadjes, gescheurd
 • 2 teentjes knoflook in plakjes
 • 6 jeneverbessen, gekneusd
 • peper
 • groentebouillonblokje
 • 2 glazen rode wijn
 • champignons in plakjes
 • plakje ontbijtkoek

Michiel: “Haas tot poulet snijden en op kamertemperatuur laten komen, bloemen en in een pan met goede anti-aanbak laag in Bleu Band goed aanbraden. Daarna vuur er onderuit en apart zetten.

In een stoofpan de spekblokjes aanzetten, na enkele minuten de ui in blokjes erbij, deze weer enkele minuten mee laten braden tot ze glazig worden. Dan de winterpeen in blokjes erbij en ook even op middelhoog vuur mee bakken.

Dan de aangebraden haas poulet erbij, tevens twee eetlepels Provençaalse kruiden, 2 gescheurde laurierblaadjes,  de knoflooktenen in plakjes gesneden en de jeneverbessen erbij. Twee glazen rode wijn erbij, verder afvullen met water tot het geheel net onder staat. Tot slot het bouillon blokje erbij en het geheel aan de kook brengen.

Nadat het kookt op een klein pitje zetten en ca. 3 tot 4 uur laten pruttelen.

Na 3 tot 4 uur pruttelen eventueel wat vocht toevoegen als er teveel verdampt is. Vuur eronderuit en de hazenpeper af laten koelen en een nacht in de koelkast laten staan.

( deze stap is naar mijn mening de garantie voor het succes, de smaken kunnen dan mooi intrekken)

De  volgende dag enkele uren voor je gaat eten weer opzetten, half uur voor het serveren een plakje ontbijtkoek erbij en de champignon gesneden erbij.

Het ontbijtkoek en de champignons zijn optioneel – dit hoeft niet maar kleed de peper wel verder aan. Wat wel belangrijk is dat er geen extra zout wordt toegevoegd, in de spekjes en het bouillon blokje zit al zout genoeg.

De rug filet kan je een andere keer eten, ikzelf doe altijd als finger food de filet rosé braden en getrancheerd op tafel zetten.

Tot slot, een mooie stukje -bij voorkeur wit- brood, met roomboter, een glas wijn en smullen maar.

Eet smakelijk!!”